1 octombrie – Ziua internationala a muzicii

      descărcare

Cuvântul Muzica provine din grecescul mousike care înseamnă arta muzelor. Așadar, muzica e o arta, care “exprimă sentimente și idei cu ajutorul sunetelor”. Armonie, ritm, instrumente. De la muzica de camera pana la muzica electronică, arta asta, pe care Pitagora o includea printre “științele numărului” e nemuritoare. 
 La 1 octombripozae, în fiecare an, comunităţile din întreaga lume găzduiesc o suită de evenimente culturale, organizate în vederea sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzicii.
Compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume sunt invitaţi pentru a vorbi despre importanţa muzicii şi locul ei în viaţa modernă. Sunt organizate întâlniri cu artişti, competiţii şi teste muzicale, expoziţii de instrumente muzicale, de înregistrări, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi şi afişe pe teme muzicale, concerte, programe de radio şi televiziune.ist2_9659758-band
Prima zi internaţională a muzicii a fost organizată de către Consiliului Muzical Internaţional al UNESCO la 1 octombrie pe 1975, potrivit rezoluţiei adoptate de către a 15-a Adunare Generală din Lausanne, în 1973.

Intenţia a fost şi este de a încuraja promovarea artelor printre alte sectoare ale societăţii, aplicarea idealurilor UNESCO de pace şi de prietenie între popoare, de dezvoltare a culturilor lor, de schimburi de experienţă şi de apreciere mutuală a valorilor artistice, promovarea activităţilor Consiliului Internaţional al muzicii aferent UNESCO, a organizaţiilor internaţionale membre şi comitetelor naţionale.
Propunerea a fost făcută de renumitul violonist şi muzicolog Yehudi Menuhin, pe atunci preşedinte al Consiliului Muzical Internaţional al UNESCO (fondat în 1949), şi care a declarat că Ziua Muzicii  „va constitui o mare realizare printre activităţile noastre şi va deveni un eveniment de propagare pentru o cunoaştere mai bună a artei noastre, un model de consolidare a legăturilor de pace şi de prietenie dintre oameni cu ajutorul muzicii”.
 
http://youtu.be/-BEyovQ8U4U
 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Evenimente culturale și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s