CONCERT „COLINDE DE CRĂCIUN”

             O seară cu adevărat deosebită a fost la Sala DOM POLSKI, luni, 8 Decembrie 2014.

             Continuând tradiția de a organiza concertul extraordinar de colinde înainte de marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a invitat Corala „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți.  Cu numeroase premii I naționale și internaționale (ultimul premiu I l-a luat la concursul coral din Belarus), Corala este formată din slujitori ai Sfintelor Altare, preoți, care își împlinesc vocația și prin cântarea colindelor noastre ortodoxe românești.

          În cuvântul de deschidere, pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, Președinte al Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, a spus că „ne apropie de Dumnezeu colinda și prin ea Îi mărturisim Nașterea în Betleem; cu adevărat bucurie mare este atunci când oamenii sunt în armonie unii cu alții și cu Dumnezeu!”

        Ca în fiecare an, sala a fost arhiplină. Oamenii au avut prilejul să asculte minunatele colinde cântate de vrednicii preoți ai Coralei „Sfântul Ierarh Leontie ” de la Rădăuți. Grupate câte trei, colindele au ajuns la sufletul ascultătorilor. Inimile vibrau la intonările profesioniste și, în același timp calde ale preoților. Corala este formată din preoți din parohiile din jurul orașului Rădăuți, parohii care stau la umbra și ocrotirea mănăstirilor Putna, Arbore, Sucevița și Bogdana.

           Un absolvent de Teologie dirijează pe preoții Coralei. A obținut titlul de cel mai bun dirijor la ultimul concurs coral din Belarus. Pe bună dreptate l-a primit că a coordonat pe preoți impecabil. S-au cântat colinde tradiționale, bizantine-corale, unele din ele de o compexitate muzicală care necesita voci splendide și curate ca ale acestot mărinimoși preoți.

             L-a sfârșit preoții au primit din partea pr. Justinian Cojocar câte o carte. Este vorba de cartea pr. Pentelescu Nicolae: „Un veac de muzică corală în Țara de Sus” (istoria corurilor bisericești și laice din Bucovina și Moldova de Nord – 1860-1970). Cartea aflată în manuscris, în 15 volume, a fost descoperită de pr. Justinian Cojocar și tipărită în 2013, o lanasare a ei având loc și la Cernăuți, în 15 Noiembrie 2014.

               O icoană cu Nașterea Domnului pusă pe un ștergar bucovinean frumos brodat eră străjuită de o lumânare de ceară curată, care a luminat pe toată durata concertului, fiind parcă o oglindă a ascultătorilor care au venit, timp de un ceas, să sălășluiască în ființa lor bucuria, pacea și dragostea cea mult biruitoare.

prof. Justinian-Remus A. Cojocar

Președinte al Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”

??????????????????????? ??????????????????????? 20141208_183144

http://www.newsbucovina.ro/evenimente/117264/regal-de-colinde-oferit-de-corala-sfantul-ierarh-leontie-radauti-pe-scena-de-la-dom-polski

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Evenimente culturale și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s