15 ianuarie – Eminescu mereu contemporan

       Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

             Elevii școlii noastre s-au aflat în rândul celor care au organizat activități deosebite,  festive,  în cinstea marelui poet național. Astfel, clasele a II-a au marcat ziua marelui poet Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale. Începând cu ora 11, elevii s-au adunat pe culoar la etajul al doilea. Acțiunea a demarat sub acordurile viorii dl. prof. Gelu Cuzic, care a interpretat cu virtuozitate câteva melodii renumite compuse pentru versurile eminesciene. S-a continuat cu recitări pregătite de reprezentanți ai elevilor din fiecare clasa a doua, aplaudate cu mare entuziasm de colegii lor, dar și de dl. Director adj. prof. Mihalcea Viorel, prezent la eveniment. S-au precizat principalele momente din viața poetului Eminescu, dar și grandioasa opera pe care ne-a lasat-o moștenire. Întreaga activitate a avut loc la inițiativa d-nei prof. Lupașcu Silvia, și finalizată cu aportul celorlalți prof. de la clasele a II-a: Tabarcea Silvestru, Talpău Rodica și Chindriș Rodica.

        Elevii clasei a III-a E, îndrumați de prof. Onuț Liliana, au realizat o expoziție de pictură pe sticlă reprezentându -l pe marele poet.

           Activitatea clasei a VI-a A, coordonată de d-na prof. Cristina Asimionesei,  s-a desfășurat în Sala multimedia a Școlii Gimnaziale nr.3 Suceava, în timpul orei de limba română. S-a pornit de la gândurile scriitorului Mircea Cărtărescu prezentate în Prefața Audiobook-ului Mihai Eminescu Poeme necunoscute (Douăzeci și trei de poeme din manuscrisele poetului descifrate de Petru Creția, alese de Mircea Cărtărescu și recitate de Adrian Pintea):”Un poet viu, care poate fi încă receptat cu pasiune”. Elevii au ascultat poemele Vis, Răpiți din cer, hrăniți cu basme, O, rămâi, rămâi cu bine, Zburam rostite de actorul Adrian Pintea. S-au ascultat, apoi, câteva dintre poemele cunoscute puse pe muzică: Ce te legeni…, Atât de fragedă…, Călin (file din poveste)-fragment. Un grup de trei elevi a prezentat un poster cu date inedite din viața poetului (Ana Airinei, Bianca Moldovan, Șerban Cotos). Pentru elevele Elena Ciobanu, Andreea Galanton și Roxana Lucaci, Eminescu a reprezentat o sursă de inspirație. De aceea, au citit colegilor câte o creație proprie inspirată de opera poetului. Teodor Brînzac, Codrin Bejinariu și Antonie Florea au pregătit alte informații despre viața și opera poetului. În final, elevii au urmărit o secvență din filmul Un bulgăre de humă, discutând despre prietenia deosebită dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă.

              În Sala multimedia a Bibliotecii școlii a fost organizată omagierea poetului național printr – o activitate intitulată: „Mereu cu gândul la  Eminescu”. Aceasta a cuprins:

1. Eminescu – un poet viu, receptat cu pasiune: Poeme necunoscute în lectura actorului Adrian Pintea:

Vis, 

Răpiți din cer, hrăniți cu basme

 O, rămâi, rămâi cu bine

 Zburam

  1. Sensibilitatea poetului renăscută prin glasurile copiilor – recitarea unor versuri din creații cunoscute

  2. Muzică și poezie: romanțe interpretate de domnul profesor Gelu Cuzic

  3. Mărturii ale contemporanilor despre poetul Eminescu, prezentate de prof. Silvia Forij.

  4. Isabel Vintilă, dr. în filologie, Eminescu La Cernăuți (comunicare științifică)

  5. Așa l-au văzut ei… (creații ale membrilor cenaclului despre M. Eminescu)

  6. Grădina lui Eminescu – moment artistic susținut de elevii clasei a II-a B, coordonați de doamna Silvia Lupașcu și un grup de elevi din clasa a VI-a B, conduși de domnul profesor Gelu Cuzic.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Evenimente culturale, Programe educative și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s