Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor

         15 martie, este Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, zi care marcheaza aducerea la cunostiinta publica a importantei cunoasterii si protejarii drepturilor oamenilor in calitatea lor de consumatori.
Data a fost aleasa ca urmare a discursului tinut la 15 martie 1962 de presedintele american John F. Kennedy in care definea pentru prima data drepturile consumatorului. „Calitatea de consumator prin definitie ne include pe toti. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenteaza si este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a carui opinii nu sunt auzite foarte des”, a spus Kennedy in discursul sau.

In acelasi context, seful de stat american a prezentat cele opt principii de baza cu privire la drepturile consumatorului: dreptul la satisfacerea nevoilor de baza, dreptul la protectie, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul de a fi auzit, dreptul de a fi despagubit, dreptul de a fi educat in calitate de consumator si dreptul la un mediu inconjurator nepoluat.

În acest an, tema propusă este „Dreptul consumatorului la o hrană sănătoasă”. Dietele nesănătoase reprezintă patru dintre cele mai importante zece cauze de deces la nivel mondial, acestea fiind: excesul de greutate și obezitatea, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al glucozei din sânge și colesterol mărit. Doar problemele cauzate de obezitate sunt estimate la un cost de 2.000 de miliarde de dolari pe an. Acesta este motivul pentru care „Consumers International” (CI) a ales această temă pentru ediția din acest an a Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, în încercarea de a ajuta consumatorii să aleagă o alimentație sănătoasă.

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrata pentru prima data pe 15 martie 1983 si de atunci a devenit o importanta ocazie pentru mobilizarea cetatenilor in privinta cunoasterii si protejarii drepturilor ce le revin in calitate de consumator. In fiecare an, cu aceasta ocazie este aleasa o tema particulara de discutie in jurul careia se organizeaza activitatile caracteristice.

În 15 martie 1962, John Fitzgerald Kennedy, presedintele Statelor Unite ale Americii, a trimis o adresa catre Congresul S.U.A., in care s-a adresat in mod oficial acestuia pe problema drepturilor consumatorilor, sustinand existenta a patru drepturi fundamentale:

dreptul la securitate;
dreptul la informare;
dreptul de a fi ascultat;
dreptul de a alege liber produse si servicii.

Afis-Alege-sanatos-01          descărcare

Reclame
Acest articol a fost publicat în Evenimente culturale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s