ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI – 5 OCTOMBRIE 2015

       Din 1994, în data de 5 octombrie, în întreaga lume se sărbătorește World Teacher’s Day (Ziua Mondială a Profesorului). Dată extrem de importantă în calendarul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, 5 octombrie readuce în atenția opiniei publice mondiale rolul covârșitor al profesorului pentru orice societate.

        Familia și școala sunt principalele medii în care copilul crește, învață, se formează. Aici se pun bazele formarii personalității, echilibrului emoțional și premisele realizărilor sale de mai târziu.

         Educaţia se formează în primul rând în familie. Aici copilul învaţă să spună adevărul, să fie cinstit, să aprecieze frumosul, să respecte munca şi să se achite de responsabilităţi. Pe bună dreptate, în limbaj popular se spune despre cineva că „are (sau n-are) cei şapte ani de-acasă”, pentru că aceştia sunt cruciali pentru tot restul vieţii.

          Rolul școlii în viața oricărui copil este foarte important. Învățătorii și profesorii îi formează personalitatea și îi asigură nivelul de educație de care are nevoie pentru a putea supravietui cerintelor concrete ale vieții. Cum poate fi recunoscut învățătorul ideal? Tolstoi spunea: “Când învăţătorul reuneşte în inima sa dragostea de profesiune şi dragostea de elevi, putem spune că este un învăţător desăvârşit.”

           Nu oricine poate îmbrăţişa cariera didactică. Profesorul trebuie să fie un îndrumător și un sfătuitor al elevilor, trebuie să știe să declanșeze și să întrețină interesul, curiozitatea și dorința lor pentru activitatea de învățare. Competența, ținuta morală și intelectuală, tactul pedagogic – toate acestea îl definesc. Reamintesc cu plăcere ceea ce afirma Sfântul Ioan Gură de Aur: “Nu există artă mai frumoasă decât arta educaţiei. Pictorul şi sculptorul fac doar figuri fără viaţă, dar educatorul crează un chip viu; uitându-se la el, se bucură şi oamenii, se bucură şi Dumnezeu.”

          Să ne amintim deci astăzi, 5 octombrie, cu recunoștință și dragoste, de cei care ne-au ajutat să pășim pe drumul formării noastre – educatori, învățători, profesori. Să le mulțumim și să le fim recunoscători pentru munca și dăruirea cu care ne-au ajutat să devenim oameni cu adevărat.

12112103_925014684246860_481996824316830373_n

Reclame
Acest articol a fost publicat în Evenimente culturale, Proiecte educative. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s